За авторитета на домоуправителя

Този забързан начин на живот се отразява и на възможността да се избере подходящ домоуправител. С годините избор на такъв човек, готов да работи за общата собственост ей така все повече намалява. Ако все пак бъде избран човек, който да поеме грижата по опазване и поддържане на общата собственост, то всички останали обитатели на кооперацията трябва да оказват съдействие по всички въпроси.

За да си върши работата домоуправителя както трябва се налага и собствениците да поработят за общото благо. Преди всичко всеки от тях да си изпълнява задълженията като обитател на сградата – да се плащат редовно месечните вноски, да се пази чистота, ползването на асансьора да става внимателно и да се следват инструкциите за неговото ползване. Това ще допринесе за общото спокойствие в кооперацията и така ще се запази и авторитета на тази важна за собствениците длъжност домоуправител.

Задълженията на този човек никак не са малко. Той освен попълването и воденето на домовата книга, отчитане на приходни и разходни документи, има още много задължения. Една част от тях са свързани с осигуряване на чистотата в общите части – стълбище, мазе, външен двор, ако има такъв.

Общите части в една кооперация са много – щрангове, стълбище, вход, покрив, асансьор, и всичко това трябва да се поддържа в добро състояние за да се ползват нормално. За постигането на всичко това са необходими ремонти, а те могат да се случат само при наличие на пари. Това е основния проблем, поради което няма желаещи за домоуправители. Всички собственици искат да е наред тяхната обща собственост, но не всички са готови да платят за това.

Домоуправителят винаги търси изгодни оферти за смяна на щрангове, за нова дограма на входа, за ремонт на покрива, но за да се започне някакъв ремонт е необходимо съгласието на собствениците, прието на общо събрание. Ако се започне някакъв ремонт, той поема цялото наблюдение, приема и разплаща услугата.

Както казахме и в началото на статията все по-труден е избора на човек, готов да работи на добра воля за общото благо. Тази липса доведе до поява на пазара на труда нова длъжност – професионален домоуправител, ползването на когото можете да си осигурите срещу заплащане на определена месечна такса.

Ако блога ми ти допада, то абонирай се за публикациите в него

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *