Бирените фестове в Европа

бираАз съм любител на бирата и поради тази причина, ще публикувам една статия свързана с фестивалите на пенливата течност, провеждани на стария континент. Няма съмнение, че наградата за най-голям празник се присъжда, на Октоберфест в Мюнхен с повече от 200 години история. Освен тоновете бира, които се изпиват, посетителите на мероприятието могат да опитат традиционните немски вурстове и много други вкусни мезета.

Бирата се продава в еднолитрови халби, като запазена марка на Октоберфест. Редом с алкохола и апетитните гозби са включени и редица атракциони от сорта на въртележки, виенски колела и влакчета. Тръпката да видиш толкова много хора на куп с бира в ръце е уникална и я препоръчвам на всеки фен, на пивото.

Следващата дестинация за бираджиите е Лондонският бирен фест, който се слави с четиристотинте си вида бира. Там можете да опитате крушово пиво, билкова бира и легендарния портер. Едно от най-атрактивните питиета обаче е т.нар. Шумерска бира (да не се бърка с Шуменска), чийто хранителни качества, били по-добри от тези на насъщния.

И за финал от Лондон, ще ви пренеса в Брюксел, където всеки Септември се провежда Бирен уикенд стартиращ на 06 и приключващ на 08.09. Над 300 производители на бира предлагат своите продукти, сред които личат имена като: Манастирска бира, Вишнева бира, Малинова бира и други подобни. Да може и да са странни за българските вкусове, но ако имате път към Белгия, задължително ги опитайте. Събитието се радва на огромна посещаемост, тъй като входът е безплатен, а цената на хляба се понижава драстично. Почти не може да се намери място, където да се отседне, но същото е в сила и за Октоберфест.

Общо взето съм имал възможност да обиколя тези места и да опитам бирата на много пивоварни. Разбира се, където и да ходя винаги нося моята любима китара, благодарение, на която изградих толкова много приятелства в Англия, Германия, Белгия и на други места по света.

Ако блога ми ти допада, то абонирай се за публикациите в него

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *