Какво трябва да знаем за глаукомата

Глаукома е заболяване, което уврежда оптичния нерв на окото. Това може да причини пълна загуба на зрението и слепота. Въпреки това, с ранно откриване и лечение, често можете да предпазите очите си от трайна загуба на зрението.

Оптичният нерв съдържа над 1 милион нервни влакна. Той е свръзката на ретината с мозъка.  Ретината е особено чувствителна към светлината тъкан, която се намира в задната част на окото. За добро зрение е необходим и здрав оптичен нерв.

Няколко големи проучвания показват, че очното налягане е основен рисков фактор за нанасяне на пагубна вреда на зрителния нерв. В предната част на окото се намира предната камера. Чиста течност протича непрекъснато във и извън камерата и така подхранва околните тъкани. Течността се излива от камерата под ъгъл, където се събират роговицата и ириса. Когато таи течност достигне ъгъла, тя изтича през гъста мрежа.

Когато глаукомата е с отворен ъгъл, течността минава доста бавно през съответните отвори. Заради събиране на течността, вътреочното налягане се повишава, което може да нанесе непоправима вреда на оптичния нерв. В случай, че зрителния нерв е повреден от високо налягане, може да се развие глаукома с отворен ъгъл и последваща загуба на зрение.

Друг, особено важен рисков фактор, водещ до увреждане на зрителния нерв, е кръвното налягане. По този начин е важно също така да сте сигурни, че кръвното Ви налягане е на правилното ниво за вашето здраве и състояние

Факт е, че всеки пациент с висок очно налягане ще развие глаукома. Някои хора могат по-добре да понасят по-високи нива на очното налягане от другите. Напълно възможно е определено ниво на очно налягане  да е високо за един човек, но нормално за друг.

Много е важно да се подложите на разширен очен тест. Той може да помогне на вашия очен специалист да определи какво е състоянието на очите и зрението ви.

Ако блога ми ти допада, то абонирай се за публикациите в него

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *