Как да подготвим градинската косачка за зимата

Живеем в България и климатът ни позволява през зимата да не вършим много от нещата в градината, които иначе са постоянни през другите сезони. При положение, че имате акумулаторна косачка, електрическа косачка, моторна косачка, то трябва да се погрижите да я съхранявате правилно през зимата. Само така ще бъдете спокойни, че на пролет още с първото й включване ще имате перфектно работещ инструмент.

 

Различните видове косачки за трева имат различни начини на съхранение. Най-лесно се съхранява електрическата косачка, защото тя зависи от включването си в мрежата. Необходимо е обаче, преди да я поставите на съхранение, да я почистите много добре от всички елементи, с които се е замърсила и да я съхранявате на сухо място, в което не нахлуват минусовите температури отвън. Погрижете се най-малко да е добре покрита, за да не е подложена на прекален студ.

 

При акумулаторната косачка нещата леко се усложняват, защото цяла зима няма да можете да използвате батерията. Батериите обаче също са различни видове и те имат специфични правила на съхранение. Например, ако батерията е литиево-йонна тя трябва да се съхранява по един начин, ако е оловно-кадмиева по друг. Трябва да проверите в наръчника за ползване на вашия модел косачка, за да разберете с каква акумулаторна батерия тя работи. Тогава вече можете да вземете и адекватни мерки за съхранение на батерията през зимата. Почистването на косачката и тук е задължително.

 

При положение, че имате моторна косачка, преди да я оставите на съхранение през зимата трябва да се уверите, че вътре в резервоара не е останал и грам бензин. Ако оставите бензина вътре в резервоара и през зимата, знайте, че той може да причини корозия в самата машина. Почистете добре косачката и я оставете на съхранение на сухо място, където в никакъв случай през зимата термометрите не показват под нулата. Дръжте косачката далеч от разни торове, химикали, и други препарати за почистване, защото едно падане на течност върху нея, може да доведе до корозия.

Ако блога ми ти допада, то абонирай се за публикациите в него

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *