Кратка история на парфюма

Любопитен факт е, че до началото на 20-ти век, между мъжки парфюми и женски няма разлика. И мъжете, както и жените използват парфюми. Като мъжете дори използват още по-голямо количество ароматни води и кремове за козметика. Всички аристократи някога са обичали дрехите да ухаят добре. Дори се е стигало по-далеч – Людовик XV и мадам Помпадур се изисквали вкъщи всички вещи, гоблени мебели дървояд на парфюм. А не само техните дрехи.

По време на Френската революция профилната става дори още по-популярен, въпреки че обществото е в шок от нея. Биват създадени нови аромати с гръмки имена -„За нацията”, „Аромат на гилотина” и др. Франсоа Коти е един от първите парфюмеристи. Той продава парфюми в магазина си в Париж още в края на 19-ти век. Успоредно с това произвежда парфюми.

Органичната химия след време допринася с по-големите си възможности за създаване на нови аромати.

Коко Шанел през 1921 година пуска „№5”, петия поред от кутията с мостри, който и бива представен. Това става най-продаваният парфюм в света.

Още от древни времена се използват стъклени шишенца за съхранение на парфюмите. Днес дизайна им е променен. За разлика от тогава, днес дизайна е много важен. Така човек може да различи производителите. Извити форми, лъскави и деликатни, такива модели предпочитат днес компаниите.

През последните векове парфюмите са станали наистина много важни. В миналото са ги ползвали предимно богатите хора. А днес, почти няма човек, който да не използва парфюм. В наши дни съществуват хиляди ухания и всякакви видове парфюми. Всеки човек може да избере неговият любим аромат, според собствения си вкус. Някои хора дори изразяват себе си чрез аромата, който излъчват. Той ги допълва и става част от техния чар.

Парфюмите със страст на много хора по света. Въпреки кризата и световните финансовите условия, търсенето им не намалява. Няма човек, който да не обича приятният аромат.

Ако блога ми ти допада, то абонирай се за публикациите в него

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *