Може ли диабетът да повреди очите

Диабетът може да окаже пагубно въздействие върху зрението. Трябва да планирате редовно посещение на очен лекар, когато сте диагностицирани с диабет. Високата кръвна захар може да доведе до проблеми като замъглено зрение, катаракта, глаукома и ретинопатия. Всъщност, диабетът е основната причина за слепота при възрастни от 20 до 74 години. Има тясна връзка между диабет и око.

Замъглено виждане

Не купувайте нови очила веднага щом забележите, че виждате размазано. Това може да е само малък проблем, причинен от висока кръвна захар. Вашата леща може да набъбне, което променя способността ви да виждате.

За да го коригирате, трябва да върнете кръвната си захар обратно в целевия диапазон (70-130 милиграма на децилитър, или mg / dL, преди хранене и по-малко от 180 mg / dL 1 до 2 часа след хранене). Може да отнеме до 3 месеца, докато зрението ви се върне към нормалното.

Кажете на очния си лекар. Той ще ви каже дали това е симптом на по-сериозен проблем.

Катаракта

Обективът позволява на окото ви да вижда и да се фокусира върху изображението, точно като камера. Катарактата замъглява нормално ясните ви лещи с отлагания. Всеки може да ги получи, но хората с диабет са склонни да ги получават по-рано и се влошават по-бързо.

Когато част от обектива е мътен, окото ви не може да се фокусира както трябва. Симптомите включват замъглено виждане и отблясъци.

Ще трябва да се направи операция за отстраняване на катаракта. Лекарят замества мътната леща с изкуствена леща.

Глаукома

Вътре във вашето око се натрупва налягане, когато течността не може да се отцеди, както трябва. Това може да увреди нервите и кръвоносните съдове и да причини промени в зрението.

Лекарствата могат да лекуват откритоъгълна глаукома, най-често срещаната форма. Те намаляват очното налягане, ускоряват дренирането и намаляват количеството течност, което вашето око прави.

Този тип глаукома може да не предизвика никакви симптоми. Вашият лекар може да я хване по-рано, по време на редовен преглед.

Ретината е група от клетки на гърба на окото, които приемат светлината. Те го превръщат в образи, които зрителният нерв изпраща към мозъка ви.

Увреждането на малките кръвоносни съдове в ретината причинява диабетна ретинопатия. Това е свързано с високи нива на кръвната захар. Ако не откриете и лекувате навреме, може да ослепеете.

Ако блога ми ти допада, то абонирай се за публикациите в него

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *