Обой – инструмент от симфоничния оркестър

Обоя в превод от френски, означава “високо дърво”. Този езиков дървен инструмент се намира във високия регистър, въпреки че той е малко по-нисък от този на флейта (от «b» малка октава към «а» трета) с двойно езиче и система от клапани. Наличието на така нареченият “двоен език” е фирменият знак на разграничаването на обоя от другите инструменти, тази функция го откроява заедно с фагота от другите духови инструменти в тази група.

Именно тази пластинка на езичето е причинната да вибрира въздушният поток в кухината на инструмента по този начин. В допълнение, тялото на инструмента имат специални отвори, които се покриват с капаци или с пръсти, което позволява да се промени дължината на въздушният стълб.

Що се отнася до рожденият ден на този инструмент, той се губи в древността и то далеч назад. Най-ранният негов предшественик е тръба с двоен език намерена при разкопките на древен Шумер и датираща от около три хиляди години преди новата ера.

Обоя има много красив, мелодичен и мощен глас. Характерна особеност е определен “привкус” на тембъра му. Може да се каже, че понякога звучи доста рязко в горния регистър, въпреки че, както винаги, това зависи от изпълнителя.

Модерния си облик, обоя получава през първата половина на 18-ти век и в продължение на повече от 250 години, той е много популярен. Това се дължи преди всичко на изключително красивия и интересен тембър на звук излизащ от обоя.

Най-често обоите са изработени от африкански абанос, въпреки че това не е единственият вариант. Понякога се използват и други дървесни видове и дори пластмаса.

Някак си свиренето на обой изисква от музиканта определена мимика на лицето, която лично у мен винаги придизвиква лека усмивка и до известна степен ме отвлича от красивото съдържание на музиката. Ето защо, аз предпочитам повече да слушам

Ако блога ми ти допада, то абонирай се за публикациите в него

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *