Навременното откриване на ендометриоза има значение

Понякога при жената се появява нарушаване на биологичната активност на вътрешната обвивка на матката, което води до заболяването ендометриоза. Заболяването се появява след започване на менструалния цикъл и обикновено при жени между 25 – 35 години. Има случаи и при деца на 10 години, както и при възрастни жени около 70 години. Точните причини за заболяването не са известни и има само предположения. Според мнението на някои лекари тя се дължи на нарушена имунна система както и на хормонални отклонения.

Симптомите се проявяват най-често по време на менструалния цикъл – засилено и продължително кървене, болки в долната част на корема. При такива симптоми е задължителна консултацията с гинеколог. Понякога откриването на заболяването е трудно, защото не може да се види. Ранната диагностика с ултра звук и рентгеново изследване позволява ендометриозата да се лекува резултатно.

Медикаменти или хирургическа намеса са начините за лечение на заболяването. Рано откритото заболяване се лекува с медикаменти. Тъй като се предполага, че заболяването е резултат от нарушен хормонален баланс обикновено лечението се провежда с хормонални препарати, които оказват влияние върху дейността на яйчниците. С прекъсване на менструалния цикъл се спира и възпроизводството на клетките на ендометриума. Лечението продължава дълго време за да се спре възпроизводството и нарушената биологична активност на вътрешната обвивка на матката.

Към хирургическо лечение се преминава когато има опасност да се превърнат клетките на ендометриума в канцерогенни или жената има миома на матката. Дейността на яйчниците след операцията се възстановява с медикаменти. Навременно откритата ендометриоза се лекува и пациентките се възстановяват. Този добър резултат е само за начален стадий на заболяването.

Ежегодните профилактични прегледи не трябва да се пренебрегват, защото те са възможност за ранно откриване на всяко заболяване, включително и на ендометриозата. Само правилната диагноза и качественото лечение са гаранция за възвръщане здравето на жената, както и нейните възможности за продължаване на рода.

Ендометриозата може да порази различни части и поради тази причина нежеланите реакции след хирургическа намеса са различни. Освен това те зависят и от сложността на заболяването, както и от опита и професионализма на лекаря.

Ако блога ми ти допада, то абонирай се за публикациите в него

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *