Разликите между олекотена завивка и шалте

Думата „duvet” произхожда от стара френска дума, която се отнася до “пълнеж с пера”. Както олекотената завивка, така и шалтето са видове завивки за легло и по този начин е много възможно хората да бъркат двата термина. Проблемът възниква, когато се опитвате да обясните в магазина какво точно искате и не ви разбират. Макар, че си приличат, двата вида служат за различни цели и се обработват по различен начин. Тази публикация има за цел да разгледа разликите между олекотена завивка и шалте.

Пълнеж

Олекотената завивка осигурява изключителна изолация от студа, защото е пълна с гъши пух, други меки пера, вълна или синтетични влакна. Тези покривала за легло обикновено разполагат с термо или обикновени шевове върху цялата дължина, които да разпределят равномерно пълнежа по цялата повърхност и да го поддържат на място. Хората, които могат да отделят по-голяма сума и не страдат от алергии могат да си закупят олекотена завивка с естествен пух, пера или комбинацията от двете.

 

Цена

Тъй като шалтето се използва като завивка и като алтернатива за други елементи от спалното бельо, тя е сравнително по-скъпа от олекотената завивка. Някои шалтета са толкова големи, колкото олекотените завивки, а други могат да покриват цялото легло и почти да стигат до пода, както кувертюрите, например. Ако предпочитате този вид аранжировка, уверете се, че сте намерили шалте с размер на покривало, което ще съвпадне с вашето легло.

 

Пране

Обикновено и двете покривала разполагат с плик с функционални копчета или ципове, които улесняват премахването им с цел поддръжка на хигиената. Въпреки това, самата завивка не бива да се пере в перална машина, освен ако не е специално посочено на етикета като “подходяща за пране”. Причината е, че завивката е направена от мек, естествен пълнеж, който след изсушаване може да се превърне в несиметрични топки.

 

От друга страна, пликът на олекотената завивка може да се пере с лекота и заедно с другите елементи от спалното бельо. Подобно на олекотените завивки, шлтетата също имат допълнителен плик, който се продава в комплекти, за да съвпадне с възглавниците. Като основно покритие за легло, хората, които обичат да променят външния вид на леглото си, могат да намерят някои атрактивни комплекта за придаване на хармоничен вид в интериора. Пликовете и калъфките за възглавници са на разположение в търговската мрежа под формата на различни модели и цветове. Те могат да се перат без никакви специални грижи.

Ако блога ми ти допада, то абонирай се за публикациите в него

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *