Ролята на цветовете в интериора на банята

cvetovete-v-banqta  Цветовете в интериора на банята имат отношение не само към естетиката, но и влияят много силно върху психиката на човека.

Някои цветове оказват релаксиращо въздействие, други стимулират към активност, трети могат да окажат затоплящ ефект, четвърти – разхлаждащ и така нататък.

Дали ще постигнете успокояващо или обратно – стимулиращо влияние, зависи на какви цветови решения ще се спрете.
Ако изборът на цвят не е удачен, рискът от потискане на психиката значително се увеличава. Ето защо ще ви помогнем да подберете правилно подходящите цветове за банята, така че да се радвате на слънчева и уютна атмосфера.
Как ни влияят отделните цветове?

 Червеният цвят в банята

Червеното освежава и възбужда нервната система, което го прави удачен избор за декора на банята. Ако искате всяка сутрин да сте заредени с енергия, непременно го включете поне като акцент. За да смекчите малко силата му, можете да го комбинирате с някой неутрален цвят, за да се постигне точният баланс между спокойствие и жизнерадост.

Но внимавайте, дизайнерите съветват да не прекалявате с червеното в банята. Ако облицовките на стените са издържани единствено в червено, това ще направи помещението да изглежда значително по-малко, отколкото всъщност е. По-добре е да използвате за основен друг цвят, но примесен с червени елементи.

 

 Оранжевият цвят в банята

Оранжевото е добър избор за цвят на банята, но не и наситените му оттенъци, защото подобно на червеният цвят, визуално ще намали пространството. Иначе този цвят е много лъчезарен и със сигурност ще ви предпази от потъване в депресия през есента и зимата.
 

Зеленият цвят в банята

Той е цвета на свежестта, но според някои психолози, лесно може да се асоциира с влага и мухъл. Добре би било, ако го комбинирате с бяло, оранжево, жълто или бежово. Зеленото има успокояващ ефект върху психиката.

 
  Синият цвят в банята

Той ще облекчи стреса и напрежението, но това важи за по-светлите нюанси. Тъмно синьото може да потисне психиката. Ако искате да постигнете ефект на разхлаждане, тогава заложете на синьото като основен цвят за банята. Ефектът може да бъде омекотен, ако го съчетаете оранжеви, жълти или златни нюанси.

Ако блога ми ти допада, то абонирай се за публикациите в него

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *