Съвременните цигулки не са по-нисши като звук от Страдивариус

Добре известен експерт по цигулки Щефан Петер Грайнер от Германия в работилницата си създава инструменти, които едва ли отстъпват дори на Страдивари по звучене. Тайната на работата му е научен подход към изучаването на древните инструменти, следване каноните в избора на материали за цигулките и индивидуален подход при изготвянето на цигулка за всеки клиент. Workshop Greiner е разположен в красива триетажна къща в предградие на Бон.

Stefan-Peter Greiner цигулка
Според известния германски цигулар Кристиана Тетцлаф (Christian Tetzlaff), днес никой не е в състояние да покаже разликата между звука на цигулки Грайнер, Гуарнери и Страдивари. Каква е тайната на неговите цигулки? Отговора е в балансираният звук на инструментите, защото той повтарят стандартите на известните цигулки на Гуарнери и Страдивари.

Създаване на идеалната цигулка

Комбинацията от модерни методи на изследване и дългогодишен опит в извършване на подробен анализ на звука на старите цигулки, довежда до създадаването на инструменти, които почти не отстъпват на старите шедьоври. Работилницата е оборудвана с най-модерното оборудване и през компютърно сканиране тук е преминал не един “Страдивариус”.

Неговият екип се състои от още двама специалисти: бившият цигулар Марк Бърч и физика Хайнрих Дюнвалд. Хейнрих повече от тридесет години изучаване на струнните инструменти и смята че цигулката има идеален звук ако характеристиките му са подобни на женски вокали или висок мъжки глас. В този случай, според него, с помощта на математиката е възможно да се провери звука на инструмента и да се постигане желания резултат.

Броя на инструментите, произведени от студиото за година не надвишава 15. Те са натоварени с работа в продължение на няколко години занапред, а през последните години цената на тяхна цигулка нарасна до 30 хиляди евро.

Ако днес поръчате цигулка, трябва да изчакате най-малко 5 години, защото всеки инструмент е различен и е създаден, за да отговори на нуждите на конкретен музикант, и обикновено те искат инструмента да “пее”, но някои предпочитат по-светъл и лек звук, а други напротив, тъмен и гъст.

Източник: http://www.muzikalen.bg/

Ако блога ми ти допада, то абонирай се за публикациите в него

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *